Accu thuis bewaren

Accu thuis bewarenTijdens stalling moet u de accu thuis bewaren. Voor de opslag thuis kunt u de accu het beste minimaal twee dagen aansluiten aan een oplader. Een zogenaamde onderhoudslader kan daarna aan de accu aangesloten blijven. Maar ook die kunt u daarna per maand een dag aanzetten. Zo blijft de accu vol geladen en is deze minder gevoelig voor vorst. Maak een accu voor opslag altijd even schoon aan de bovenzijde. Gebruik daarvoor een licht sopje van lauw water. Voorkom wel dat water in de accu loopt. Een schone accu ontlaadt minder snel.

 

 

Accu tip 1: gebruik geen vaseline op accupolen. Dat is niet meer nodig.

Zet een accu tijdens laden altijd op een geventileerde plaats. Tijdens het laden van lood/zuur accu’s kan zogenaamd knalgas ontstaan. Dit is een licht explosief gas dat met weinig kracht, maar met een scherpe knal kan ontploffen door ontbranding door zelfs statisch geladen kleding. Ook kan het een accu laten ontploffen.

Accu tip 2: haal alle batterijen uit gebruikers, voor uw caravan, camper of vouwwagen de stalling in gaat. Lege batterijen beschadigen de elektronica van uw apparaten.

Een AGM-accu kan, mits volledig opgeladen, schoon en losgekoppeld, vorstvrij (maximaal 7 maanden) zonder laden overwinteren. Daarna moet deze accu – eigenlijk geldt dat voor elk accutype – voor gebruik volledig opgeladen zijn. Raakt een (AGM-) accu toch 100% leeg, ga dan naar een accuspecialist om ‘m te laten activeren. Meestal lukt opladen van een lege AGM-accu niet met huis-, tuin-, en keukenopladers. Als die aangeven dat de accu defect is, dan is dat meestal niet het geval.

Accu tip 3: soda(poeder) neutraliseert eventueel gemorst accuzuur.